De maximale hypotheeksom voor Nederlandse huizenkopers moet na 2018 stapsgewijs verder dalen naar 90% van de woningwaarde, adviseert het FSC, onder voorzitterschap van Klaas Knot (president van De Nederlandsche Bank). In veel andere Europese landen geldt een maximale hypotheek van 70% of 90%.
Nu is de ‘loan to value’, oftewel de maximale hypotheeksom, nog 103% van de koopsom. Maar de komende jaren daalt dit percentage elk jaar een procent, tot 100% in 2018. Het FSC wil de maximale hypotheek daarna verder verlagen, om toekomstige restschulden van huiseigenaren te voorkomen.
Minister Blok heeft inmiddels laten weten dat ze deze regeerperiode niks wil veranderen aan de hypotheekregels en leenlimieten.
Wij vinden een verdere verlaging van de maximale hypotheek om 4 redenen onnodig en onverstandig:
- Sinds 2013 worden alleen nog maar hypotheken afgesloten waarbij huiseigenaren meteen gaan aflossen. Dat beperkt het risico op financiële problemen al behoorlijk.
- Huiseigenaren zullen door een limietverlaging gaan zoeken naar alternatieve financieringen, zoals persoonlijke leningen of leningen bij familie. Dat maakt hen financieel juist kwetsbaarder.
- Een verdere verlaging van de maximale hypotheek beperkt de toegang tot de koopwoningmarkt, terwijl er nu al te weinig geschikte huurwoningen zijn.
- De betalingsachterstanden op de hypotheek en de gedwongen verkoop van huizen zijn in Nederland laag vergeleken met andere landen. Je kunt dus niet stellen dat de grotere financieringmogelijkheden in Nederland tot meer problemen betalingsproblemen leiden.